KBO Uitje naar vaste planten kwekerij Lucassen te Afferden

Vrijdag 08 september ging een ieder op de fiets of auto naar vaste planten kwekerij Lucassen te Afferden voor een excursie in en rondom het bedrijf.

Daar aangekomen konden we de fietsen veilig binnen neerzetten in de loods.

Na een korte inleiding door Pieter Lucassen werden we verdeeld in 2 groepen.
1 groep ging met de huifkar en busje naar de landerijen om te gaan kijken hoe de bloementeelt erbij staat.

Onze groep kreeg eerst een stuk vlaai van Arts Bakkerij en koffie of thee.

Hier kregen we van Pieter Lucassen een uitgebreide uitleg over de geschiedenis, welke planten men teelt, hoe de plantenteelt werkt, hoe je de grond duurzaam kunt verbouwen en waardoor de planten rustig en weelderig kunnen gaan groeien.
Vroeger gebruikte men veel chemicaliën om grond dood te maken en kunstmest om de planten zo snel mogelijk te laten groeien maar men is hier bijna geheel van afgestapt.
Om aan de eisen te voldoen en zelfs nog meer worden ieder jaar weer grondmonsters naar Amerika gestuurd om te kijken hoe de grond ervoor staat en eventueel verbeterd kan worden.

Daarna een rondleiding door het bedrijf hoe de planten werden gewassen en dat de grond die eraf komt weer wordt gebruikt in de teelt.

Voor een aantal landen worden de bollen verwarmt tot 43 graden om de laatste ongewenste larven dood te maken zodat de knol zo schoon mogelijk getransporteerd kan worden.
Ook het proces hoe de knollen daarna worden veredeld en voor transport klaar wordt gemaakt.
Klanten kopen vaak een bepaalde hoeveelheid planten die dan worden gerooid, dus bijvoorbeeld 50 stuks.

De knollen worden in het voorjaar met de hand erin gepoot, de poters liggen in een speciaal toestel, eerst worden de gaten voorgeboord.

Om de groei van de planten te beïnvloeden bewaart men de knollen op 2 graden zodat ze in slaap worden gebracht, daardoor staat de groei stil.

Daarna werd er gewisseld en ging onze groep het veld op, met zijn allen in de huifkar en een paar mensen in de bus waar lekker koel water klaar stond.


We gingen een stukje lopen en Marcel gaf uitleg over de planten. Het is een plaatje hoe het erbij ligt.

Als afsluiting bedankte de voorzitter Wil Clevers de familie Lucassen voor de boeiende excursie en als dank kregen ze een fles Jägermeister met ieder zijn eigen glaasje.


Het was een enerverende excursie, zelfs de weergoden waren ons meer dan gezind…

We kregen ook nog allemaal een Spirea mee, als knol aangeboden door Lucassen vaste planten.

Foto album, klik hier
Fotograaf: Piet Manders en Jos Zwart (laatste 10 stuks)